Darbam ASV ir nepieciešama darba atļauja un bezvīzu režīms ar ASV šo prasību nemaina. Bez darba atļaujas strādāšana ir nelegāla un krimināli sodāma. Viens no nedaudzajiem ASV darba vīzu veidiem ir J1.

Kas ir J1 vīza un kā tai pieteikties?

J1 vīza sniedz studentiem iespēju četrus 335mēnešus strādāt un ceļot pa ASV. Nepieciešamajām darba atļaujām un J1 vīzai studenti var pieteikties tikai caur pilnvarotajiem ASV vīzu sponsoriem, kuriem pēc likuma programmas dalībnieka valstī ir jābūt savam sadarbības partnerim, kā tas ir, piemēram, ar StudentTour Latvijā. Lai nokārtotu nepieciešamos dokumentus J1 vīzas iegūšanai, Tev jāgriežas pie vīzu aģenta, jeb, šajā gadījumā, StudentTour.

Par ko strādā J1 studenti?

Visbiežāk ar J1 vīzu studenti strādā vienkāršus, sezonālos darbus, kas neprasa speciālu izglītību. Programmas dalībnieki parasti strādā par oficiantiem, viesu sagaidītājiem, pārdevējiem dažādos veikalos, flaijeru dalītājiem, glābējiem pludmalēs u.tml.. Pastāv arī pāris izņēmumi par ko nedrīkst strādāt. Aizliegto darbu sarakstā ir strādāšana par auklīti, uz kuģiem un medicīnas sfērā, māju uzkopšanā, kā arī bērnu nometnēs.

Ne viens vien students Work&Travel programmas ietvaros mēģina pēc iespējas vairāk nopelnīt, lai, tā teikt, iekrātu arī ziemai. Vasaras laikā gūstamie ienākumi ir atkarīga no katra paša individuāli. Ir studenti, kuri īpaši neiespringst un strādā vien pāris dienas nedēļā, bet ar nopelnīto var tīri labi nodrošināt sevi visas vasaras garumā. Bet ir arī tādi studenti, kuri cītīgi strādā pat divos un trīs darbos, un gūst ne tikai labus ienākumus, bet arī interesantu un aizraujošu darba pieredzi, ko naudā nav iespējams izmērīt. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka šī programma nav domāta tikai, lai visu vasaru pavadītu strādājot. Laiks ASV jāizmanto arī, lai ceļotu, gūtu jaunus iespaidus un iepazītu amerikāņu kultūru. Viena no Work&Travel programmas priekšrocībām ir tā, ka tās dalībniekiem visas programmas garumā tiek nodrošināta veselības apdrošināšana, kā arī vīzas sponsora atbalsts 24 stundas diennaktī.